Om os
15%
15%
af børn og unge diagnosticeres med en psykisk sygdom, før de fylder 18 år. Den stigende mistrivsel har ført til et øget pres på kommunale og regionale tilbud til børn og unge med psykisk mistrivsel.
Baggrund for Bedst for Os
Psykisk mistrivsel og psykisk sygdom er et alvorligt samfundsproblem i Danmark. I de seneste 10 år er andelen af børn og unge, der er i kontakt med børne- og ungdomspsykiatrien steget med mere end 50 procent, og 15 procent af alle børn og unge får en psykiatrisk diagnose, før de fylder 18 år.
Det presser kommuner og sundhedsvæsen, og familier oplever ofte, at hjælpen til deres børn og unge kommer for sent, eller at de ikke får den rette hjælp – hvilket i sidste ende har massive menneskelige konsekvenser såvel som samfundsøkonomiske følger.
Forskning fra Børne – og Ungdomspsykiatrien ved Aalborg Universitetshospital har vist, at over halvdelen af børn og unge henvist til børne- og ungdomspsykiatrien har haft symptomer på psykisk mistrivsel i mere end 5 år, før de henvises. Størstedelen af forældre oplever, at det er svært at navigere i systemet, og at relevante tilbud i forhold til hjælp og støtte ikke er tilgængelige for deres barn.
I Fagligt oplæg til en 10 års plan: Bedre mental sundhed og en styrket indsats til mennesker med psykiske lidelser fra 2022 påpeger Sundhedsstyrelsen, at den indsats, der aktuelt tilbydes, er præget af manglende sammenhæng, utilstrækkelig kvalitet og mangelfulde indsatser.
Hvad vil vi med Bedst for Os
Visionen er, at det samlede projekt vil føre til bedre adgang til behandling af højere kvalitet med større effekt af den tilbudte behandling på børn og unges psykiske trivsel og daglige funktionsniveau.
Bedst for Os er målrettet børn og unge med et behandlingsbehov for deres psykiske vanskeligheder.
De forskellige delelementer i Bedst for Os skal kunne anvendes på tværs af psykiske problemstillinger og diagnoser, så Bedst for Os bidrager til et samlet løft til behandlingen af børn- og unge med psykisk mistrivsel og psykisk sygdom.
Samlet skal Bedst for Os bidrage til at sikre øget lighed i adgang til udredning, behandling og rette hjælp for børn, unge og familier.
For at opnå den overordnede vision om bedre adgang til behandling af højere kvalitet med bedre effekt på børn og unges psykiske trivsel og daglige funktionsniveau vil aktiviteterne i Bedst for Os vil fokusere på:
- Forbedring af det tværsektorielle samarbejde og bedre koordinering af indsatser for børn og unge i psykisk mistrivsel og med psykisk sygdom.
- Udvikling af familiefokuseret udredning og behandling i børne- og ungdomspsykiatrien.
- Implementering af evidensbaserede digitale løsninger i børne- og ungdomspsykiatrien
- Kompetenceopbygning af fagprofessionelle på tværs af sektorer.
Samskabelse med børn, unge, deres forældre og fagprofessionelle på tværs af almen praksis, kommunale aktører og børne- og ungdomspsykiatrien er et bærende princip i Bedst for Os.
Ambitionen er et løbende samarbejde med de øvrige regioner og nationale interessenter for at sikre implementering nationalt af Bedst for Os efter projektperioden.
Organisering af Bedst for Os
Bedst for Os er forankret i Psykiatrien i Region Nordjylland.
Aalborg-, Hjørring-, Mariagerfjord- og Thisted kommune er samarbejdspartnere i projektet.
Projektet vil blive udført i tæt samarbejde med samarbejdspartnere fra Aalborg Universitet fra Dansk Center for Sundhedstjenesteforskning, Laboratorie for Velfærdsteknologi – Digital Sundhed & Rehabilitering og PSYCHÉ.
Bedst for Os er organiseret i syv arbejdspakker, der er sammenhængende og gensidigt understøttende i forhold til de to overordnede spor i projektet.
- Forbedret sammenhæng i indsatser- og behandling for børn og unge i psykisk mistrivsel eller med psykisk sygdom.
- Mere og bedre behandling i børne- og ungdomspsykiatrien- i tide.
Bedst for Os har samarbejdspartnere fra de øvrige regioner på forskellige dele af projektet.
Bedst for Os vil have et tæt samarbejde med andre relevante aktører på nationalt plan, med henblik på at projektet kan udbredes uden for Region Nordjylland efter projektperioden.
Der er etableret både et nationalt og et internationalt advisory board for Bedst for Os. Disse skal sikre, at Bedst for Os projektet bygger videre på den bedste eksisterende viden på området og at Bedst for Os spiller sammen med de øvrige initiativer i Danmark målrettet børn og unge i psykisk mistrivsel og med psykisk sygdom.
Finansiering
Bedst for Os er et 5-årigt projekt, der støttes med op til 150 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden og 30 mio. kr. af Det Obelske Familiefond.
Herudover bidrager Lundbeckfonden med en bevilling på yderligere 11,6 mio. kr. til underprojektet ”Challenge Young”, der skal undersøge om virtual reality kan anvendes til behandling målrettet unge med stemmehøring.
Arbejdspakker
Bedst for Os er organiseret i syv arbejdspakker, der er sammenhængende og gensidigt understøttende i forhold til de to overordnede spor i projektet.
- Forbedret sammenhæng i indsatser- og behandling for børn og unge i psykisk mistrivsel eller med psykisk sygdom.
- Mere og bedre behandling i børne- og ungdomspsykiatrien- i tide.