Bedre vidensgrundlag
Formålet med arbejdspakke 1 er at styrke vores viden om, hvordan vi bedst kan organisere hjælp og behandling til børn og unge, der har det psykisk svært eller er ramt af psykisk sygdom. I denne arbejdspakke vil vi kortlægge de tilbud, der findes til børn og unge med psykiske problemer på tværs af sektorer, samt indsamle data om, hvor udbredt disse problemer er, og hvordan de udvikler sig. Vi vil også undersøge udbredelsen af psykisk sygdom og mental mistrivsel med henblik på at forstå omfanget af en mulig stigende mistrivsel samt baggrunden herfor.
Derudover vil vi lave undersøgelser baseret på sundhedsregistre, spørgeskemaer og interviews, som skal hjælpe os med at forstå, hvad der kendetegner børn og unge med psykiske problemer, og hvordan vi bedst kan sikre, at de får den rigtige behandling på det rigtige tidspunkt.
Baggrund
Der er meget stor forskel på den hjælp og behandling, som børn, unge og deres pårørende får tilbudt afhængigt af hvilken region, kommune og postnummer de bor i.
Derudover mangler vi en klar definition af, hvad vi mener med trivsel, mental mistrivsel og psykisk sygdom, og derfor er det uklart, hvilken hjælp der bør tilbydes til de enkelte børn, unge og pårørende.
Denne forvirring kan føre til, at nogle børn ikke får den nødvendige hjælp.
For at løse disse problemer på en effektiv og videnskabelig måde, skal vi sikre, at de data, der bliver anvendt på tværs af kommuner, regioner og private specialister, er ensartede, og at vi er enige om definitioner og tilgange.
Arbejdspakke 1 spiller derfor en afgørende rolle i at skabe et samlet vidensgrundlag for hele Danmark. – Det er vigtigt både for i Bedst for Os-projektet og for at sikre, at alle børn og unge i landet får lige adgang til evidensbaseret og dokumenteret hjælp og behandling.
Ansvarlige
Undersøgelserne i arbejdspakke 1 udføres af Dansk Center for Sundhedstjenesteforskning, ledet af professor Søren Paaske Johnsen og Forskningsenhed for Børne- og Ungdomspsykiatri, ledet af professor Marlene Briciet Lauritsen.