Arbejdspakke 5

Den kommunale rolle

Den kommunale rolle i identifikation, støtte og behandling af børn og unge med psykisk mistrivsel i en sammenhængende stepped-care model. 

Kommunerne spiller en helt central rolle i den samlede indsatskæde for børn og unge i alvorlig mistrivsel. Lærere og pædagoger er oftest de første, familier søger råd og vejledning hos, når et barn eller en ung mistrives. Kommunerne har Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR), som lærere, pædagoger og familier kan søge rådgivning hos i forbindelse med et barns eller en ungs mistrivsel. Ligeledes støttes mange familier igennem socialforvaltningen når et barn eller ung rammes af alvorlig psykisk mistrivsel. Det er således kommunale fagpersoner der yder indsatser, der hvor barnet og den unge lever sit liv, og kommunale aktører spiller ligeledes ofte en vigtig rolle både før, under og efter et forløb i børne- og ungdomspsykiatrien. 

Aalborg, Hjørring, Mariagerfjord og Thisted kommune er samarbejdskommuner i Bedst for Os, men de øvrige nordjyske kommuner vil også blive inddraget i samskabelsesprocesser i projektet. 

Det er for nylig vedtaget af regeringen, at de 98 kommuner skal levere et lettilgængeligt tilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel.

Dette giver en unik mulighed for at Bedst for Os kan skabe ny viden om hvordan et sådan tilbud integreres i en sammenhængende stepped-care model, og hvilken betydning tilbuddet får for børn og unge i alvorlig psykisk mistrivsel.

I arbejdspakke 5 vil der forskningsmæssigt være fokus på, hvordan det lettilgængelige tilbud fungerer i kommunerne, og hvordan det opleves af både børn/unge, forældre og fagprofessionelle. Herudover vil arbejdspakken undersøge, hvordan det lettilgængelige tilbud integreres med kommunernes øvrige tiltag overfor børn og unge i mistrivsel, ligesom der vil være fokus på, hvordan det tværsektorielle samarbejde mellem kommuner og region forløber.  

Ud fra en antagelse om, at civilsamfundet kan bidrage til at sikre inklusion af børn og unge i psykisk mistrivsel i meningsfulde fællesskaber, har Bedst for Os herudover til hensigt at udvikle en model for mere systematisk samarbejde imellem civilsamfundsaktører og kommunale aktører. 

Derfor vil der i arbejdspakke 5 være stort fokus på, hvordan børn og unges psykiske trivsel kan bedres ved inddragelse og styrkelse af fritids- og foreningsliv. 

Bedst for Os-modellen for inddragelse af civilsamfundet, skal samskabes med børn, unge, forældre, samarbejdskommunerne og civilsamfundet.