Kick Off Workshop 26.02.25

Onsdag d. 26. februar mødtes 70 repræsentanter fra Aalborg, Mariagerfjord, Hjørring og Thisted Kommuner samt civilsamfund, Psykiatrien i Region Nordjylland og Aalborg Universitet til en spændende dag med fokus på, hvordan kommune og civilsamfund bliver bedre til at samarbejde om at hjælpe børn og unge i mere alvorlig psykisk mistrivsel. Dagen var fyldt med forskning og viden, men også erfaringer og inspiration til hvordan samarbejdet styrkes og udvikles.
Billede 1 workshop HD

“Jeg håber, at denne dag kan blive en katalysator for forandringer og en løsning på det fælles problem vi har”

Sådan lød det fra Maj Skårhøj, direktør for Børne- og arbejdsmarkedsforvaltningen i Hjørring Kommune, da kick-off workshop for det kommunale spor i Bedst for Os løb af stablen d. 26. februar i Nordkraft, Aalborg. Her var 70 deltagere samlet til en dag, hvor samarbejde om børn og unge med mere alvorlig psykisk mistrivsel på tværs af kommune og civilsamfund, stod i centrum. Deltagerne spændte vidt fra civilsamfundsorganisationer som Danske Hospitalsklovne, Ligeværd og KFUM-spejderne til deltagere fra samarbejdskommuner bl.a. fra både skole-, fritids- og sundhedsområdet. Bedst for Os perspektivet var også repræsenteret bl.a. ved Psykiatridirektør for Region Nordjylland samt forskere fra AAU. Med stor bredde i perspektiverne blandt deltagerne, var der lagt op til en spændende dag i Nordkraft. 

Billede 2 workshop HD

Med introduktion til projektet Bedst for Os og samarbejdskommunerne Mariagerfjord, Hjørring, Thisted og Aalborg blev dagens program skudt i gang. Thomas Szulevicz, ph.d., lektor og sektionsleder på Institut for Kommunikation og Psykologi AAU, lagde ud med at fortælle om de forskningsmæssige perspektiver på kommunerne i Bedst for Os projektet. Her satte et citat fra en PPR-leder ord på visionen og håbet med Bedst for Os, fra et kommunalt perspektiv: ”At borgeren har en oplevelse af, at det hele er samstemt mellem psykiatri, læge og kommune og at vi ikke kun kigger ind i det enkelte barn, men også på dets omgivelser og rammer”. Citatet mødte mange nik blandt tilhørerne, og således var et fælles udgangspunkt sat. 

Billede 3 workshop HD

Anden del af workshoppen havde fokus på, hvordan fritidsfællesskaber i højere grad kan indtænkes i den samlede indsats for børn og unge i psykisk mistrivsel, og hvordan der bedst muligt bygges bro mellem de kommunale indsatser og fritids- og foreningslivet. På dagen efter Trivselskommissionens anbefalinger blev offentliggjort med netop fritidsfællesskaber som et vigtigt fokus, føltes dette emne særligt aktuelt og vigtigt. Denne del af dagen foregik i miniworkshops med livlig udveksling af erfaringer og vidensdeling, hvor deltagerne bidrog med egne perspektiver og refleksioner. De tre workshops zoomede ind på kommune-, civilsamfund- og ungeperspektivet i form af korte oplæg, hvorefter deltagerne bidrog med tanker og betragtninger. 

Billede 4 workshop HD

I civilsamfundsperspektivet fortalte bl.a. Christian Nørgaard, formand, TroA – The Realm of Adventurers om, hvordan rollespil giver unge med psykiske udfordringer et frirum, hvor de kan træne sociale færdigheder og hvordan succesoplevelser oplevet som ”troldmand” faktisk kan bruges i virkeligheden. 

Billede 5 workshop HD

Ungeperspektivet kom fra Freja P. Kristensen, leder af UngeSurf i Løkken Surf Klub. Hun fortalte, hvordan hun oplever fællesskabet i surfklubben, hvor de unge mødes om glæden ved surfing og fokuserer på netop dét. Sårbarheder og udfordringer er ikke vigtige her, og det budskab vil Freja gerne give videre: At der skal være fokus på det, der giver glæde og fællesskab. 

Det kommunale perspektiv bidrog bl.a. Jens Amtoft-Christensen fra Ungdomsskolen i Mariagerfjord Kommune med. Han fortalte om hvordan Ungdomsskolens krav om, at eleverne selv kan fragte sig til skolen ofte bliver et udgangspunkt for enorm selvudvikling hos den unge og bliver et springbræt til at mestre nye udfordringer. Med øje for lavpraktik, konkrete trin for trin planer og tålmodighed i massevis, oplever Ungdomsskolen, at mange unge får en succesoplevelse, der er med til at forme dem i en positiv retning. 

Billede 6 workshop HD

Gennemgående for workshoppen var en fornemmelse af inspiration, håb og værdien i sammen at finde nye veje og løsninger. Perspektivholderne bidrog med konkrete erfaringer og overvejelser, der gjorde det komplekse emne håndgribeligt for deltagerne, der startede en konstruktiv samtale om udfordringer og muligheder kommuner og civilsamfund imellem. Bredden i deltagerperspektiver kom til sin ret, da både ressourcer og udfordringer blev belyst fra mange forskellige vinkler og flere gange oplevede deltagerne, at få øjnene op for nye muligheder for samarbejde. 

Billede

Thomas Szulevicz afsluttede dagen således ”Dagen giver håb, fordi der er gode løsninger derude, der har inspireret os i dag. Anledning til at håbe på forandring og at dette projekt bliver en vigtig del af denne forandring”. 

Tak til alle oplægsholdere og deltagere for en god og lærerig dag. 


Vil du læse mere om dagen? Så læs TV2 Nords dækning her:
https://www.tv2nord.dk/aalborg/faellesskaber-som-frejas-skal-hjaelpe-psykisk-sarbare-vi-er-der-bare-for-at-surfe

Foto og video: Michael Bo Rasmussen/ Baghuset