Bedst for Os - forandring i fællesskab

Alle skal være villige til at lade sig påvirke. Og vi skal alle udholde, at vi ikke kender svaret fra ét ståsted og med det samme.
WP3 elevworkshop

For at samskabelse kan lykkes, må vi alle være åbne for at lade os påvirke. Vi må også acceptere, at svarene ikke altid findes fra ét perspektiv eller med det samme. Det er grundlæggende principper i udviklingsarbejdet i Bedst for Os.

I projektets mange udviklings- og designprocesser bidrager en bred vifte af erfaringseksperter – hver med deres unikke perspektiver. Det kan være personer med egen erfaring fra psykiatrisk behandling og recovery, fagfolk med specialiseret viden, pårørende med indsigt i de nære relationer eller eksperter inden for organisation og lovgivning. Sammen skaber de en stærkere og mere nuanceret forståelse.

Ingen ved det hele - alle kan bidrage med noget

Samskabelse handler om at løse komplekse udfordringer i fællesskab og at se alle relevante aktører som betydningsfulde meddesignere – selvfølgelig for at forme services og produkter med mere gennemtænkt kvalitet og dermed højere værdi og tilfredshed for alle. 

I Bedst for Os er samskabelse baseret på fem principper: 

  • Partnerskaber: Det mest centrale partnerskab er med børn, unge og deres forældre. Deres erfaringer, håb og behov er et kerneelement (deraf projektnavnet), og derfor er de aktive deltagere i mange forskellige processer fra idéudvikling til evaluering. Øvrige partnere er fx fagprofessionelle fra børne- og ungdomspsykiatrien, kommunale instanser og almen praksis.
  • Demokratisk praksis: Aktiviteter designes, så alle stemmer er ligeværdige i processen. Deltagerne belyser sammen problemer eller kompleksitet fra flere sider, og kan derfor pege på idéer og løsningsmuligheder med øje for mange facetter. Resultatet er bl.a. bred motivation og ansvar for at afprøve det, man selv har haft indflydelse på at udvikle. 
  • Kreative metoder: Kreative metoder bruges til at synliggøre skjult viden og fremme innovation. Grundige metodeovervejelser sikrer, at alle oplever at have sprog og fyldestgørende udtryksmuligheder. Målet er at have åbne og gensidigt inviterende dialoger, der kan udvide både den enkeltes og den fælles praksis og tænkemåde. 
  • Iterativ læring: Både designprocesser og forskningsmæssige evalueringer giver viden, som bruges til løbende at videreudvikle løsninger. 
  • Kontekstbaseret tilgang: De modeller og tiltag, der udvikles i Bedst for Os, tilpasses lokale forhold i de fire samarbejdskommuner. Denne tilpasning sikrer, at løsningerne bliver relevante og levedygtige i den lokale kontekst. 

 

Kom som du er. Gå som du blev.

Projektet startede i september 2024, og samskabelse har hele tiden været en indlysende krumtap i projektets organisering og udførelse.

Både internationale, nationale og regionale erfaringer med samskabelse viser nemlig, at den fælles design- og læringsproces øger gennemsigtighed og opbygger tillid mellem det offentlige og borgerne. 

I vores nære kontekst ser vi, at det for unge og familier i en svær situation i sig selv kan være lærerigt, hjælpsomt og opbyggende at deltage i samskabende processer: At lytte til andre perspektiver i en faciliteret proces og at opleve sit eget perspektiv være ægte værdsat. Følelser som retfærdighed og lighed giver indsigt og motivation og - på den store samfundsklinge - en forbedret demokratisk kvalitet. Desuden er de designede tiltag ofte mere innovative og bæredygtige, når hjælpen skabes sammen med dem, der bedst ved, hvad der er Bedst for Os

Projektets forskellige arbejdspakker er allerede godt gang i med de samskabende aktiviteter. 

WP3 elever

Hjemmesider og apps i klippe-klistreformat 

I Arbejdspakke 3 er opgaven at designe Familiens Digitale Værktøjskasse, som et redskab for både familier og fagprofessionelle. Formålet er at støtte kommunikation og handlemuligheder for familie og sektorer, så samarbejdet bidrager bedst mulig til, at den unge får det bedre.  

Med sakse, papir, tuscher og collager har i alt 34 elever fra 8. klasse på Hurup Skole og 6. klasse på Østerild Skole illustreret, hvad der digitalt appellerer til og fungerer for dem. De fordybede sig fx med stor seriøsitet og kreativitet i at designe en hjemmeside målrettet børn og unge, der har det svært.

For professor Birthe Dinesen fra Laboratoriet for Velfærdsteknologi (AAU) giver de visuelle illustrationer og forklaringer unik viden om de unges digitale vaner, og hvad de godt kan lide ved apps, de bruger. Samtidig delte de unge deres perspektiv på ”rette måde at få hjælp”, når man som ung har det svært. Hvad er ”Bedst for Os”?

Birthe er slet ikke i tvivl: ”Vi kommer til at lave flere workshops. At give alle relevante parter mulighed for at udtrykke sig, giver et langt mere bæredygtigt og nyttigt produkt (Familiens Digitale Værktøjskasse red.). Når børn og unge er i behandlingskrævende psykisk mistrivsel, har de i højeste grad brug for at blive mødt på en måde, som er designet med en særlig forståelse for deres udgangspunkt.” 

Laboratoriet for Velfærdsteknologi (AAU) har afholdt de to workshops med skolerne sammen med repræsentanter fra sundhed.dk.

Dette var første kig i maskinrummet hos Bedst for Os. Vi vil løbende give indblik i, hvordan samskabelse er en helt central del af projektet. Følg med på hjemmesiden eller skriv dig op til vores nyhedsbrev.