Lanceringsevent: En mindeværdig dag
Psykiatridirektør Jan Mainz åbnede eventet ved at byde velkommen og fastslå en stærk vision for projektet. Visionen for Bedst for Os er lettere adgang og bedre kvalitet i behandlingen af børn og unge med psykisk sygdom og indikation på svær mistrivsel. Med Bedst for Os skal børn, unge og deres forældre opleve en mærkbar forandring til det bedre.
Foto: Lars Horn/Baghuset
Samarbejdet med Novo Nordisk Fonden og Det Obelske Familiefond
Bedst for Os er finansieret af Novo Nordisk Fonden og Det Obelske Familiefond, som begge havde repræsentanter til stede ved lanceringen. Søren Nedergaard fra Novo Nordisk Fonden, John Amund fra Det Obelske Familiefond og Regionsrådsformand Mads Duedahl (V) delte deres refleksioner om projektets betydning.
Mads Duedahl sagde blandt andet: ”Det her er vigtigt for mig, fordi det er vigtigt for så mange. Det er ødelæggende for mange børne- og familieliv. Og når over halvdelen venter over 5 år på at få hjælp, så er det noget, vi kan og skal gøre bedre. Tænk hvis det skete i somatikken, at man sagde til et barn, det kan godt være, du har en alvorlig sygdom, men det må vi lige vente nogle år med at kigge på”
Både Novo Nordisk Fonden og Det Obelske Familiefond fremhævede Nordjyllands stærke engagement og faglighed som afgørende faktorer for, at regionen er det rigtige sted at starte projektet.
John Amund fra Det Obelske Familiefond påpegede: ”Vi har et samfundsansvar, vi ønsker at løfte. Samarbejde er ekstremt vigtigt. Det kan I. Vi har pengene, I har faglighed og store ambitioner. Sammen kan vi få det her ud i hele landet.”
Foto: Lars Horn/Baghuset
De berørte familier: Dem det hele handler om
Et af hovedprincipperne bag Bedst for Os er inddragelse af dem, det hele handler om – nemlig børnene, de unge og deres familier. En vigtig del af Bedst for Os er at have fokus på hele familien
For at give en stemme til virkeligheden var både forældre og tidligere patienter inviteret med til at dele deres oplevelser. En mor delte sin historie: - ”Man føler sig som verdens dårligste forælder. Vi møder den ene lukkede dør efter den anden, eller døre der henviser til andre døre. Ingen forældre skal møde en lukket dør, når familien står i sit livs krise”.
En tidligere patient beskrev sin egen oplevelse med psykiatrisystemet: - ”Jeg følte mig som fluen på væggen til et møde om mit eget liv. Mine forældre var rædselsslagne, og jeg følte, det var min skyld. Min mor, som er den, der kender mig allerbedst, blev ikke spurgt”.
Efter de bevægende personlige fortællinger var der arrangeret syv samtalesaloner, hvor forskellige aspekter af Bedst for Os-projektet blev præsenteret. Her var både forældre og tidligere patienter med i diskussionerne, hvilket bidrog til vigtige indsigter og nye perspektiver.
Foto: Lars Horn/Baghuset
De syv arbejdspakker: Nøglen til forandring
Bedst for Os er opbygget omkring syv arbejdspakker, der hver især spiller en central rolle i at nå projektets mål. Over 100 deltagere var til stede ved lanceringen, og de gik alle derfra med en stærk motivation for at komme i gang med arbejdet. Psykiatridirektør Jan Mainz afsluttede med en stærk opfordring: ”Vi skal med Bedst for Os disrupte systemet, som det er i dag. Vi skal tænke nyt og række ud mod hinanden”.
Samarbejdspartnere og tværsektorielt fokus
Udover Psykiatrien i Region Nordjylland er fire nordjyske kommuner – Hjørring, Thisted, Mariagerfjord og Aalborg – en del af samarbejdet. Aalborg Universitet er ligeledes en central samarbejdspartner. Bedst for Os arbejder endvidere tæt sammen med de fire andre regioner i Danmark, hvor flere af projektets arbejdspakker har samarbejde på tværs af regionerne. Dette er en vigtig faktor for at sikre, at Bedst for Os kan opnå sit fulde potentiale og hjælpe så mange familier som muligt.