Bedst for Os skudt i gang 1. september 2024

[EN] Psykiatrien i Region Nordjylland har modtaget en rekordstor donation på 180 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden og Det Obelske Familiefond. Donationen, som er den største danske bevilling nogensinde målrettet børn og unge med psykisk mistrivsel, skal bidrage til udvikling og kvalitetsløft af den samlede indsats for målgruppen.

Formålet med Bedst for Os er at sikre hurtigere og bedre behandling af børn og unge med psykiske problemer. Dette skal føre til udvikling af metoder, der på sigt kan udbredes til flere af regionerne. Baggrunden for initiativet er en markant stigning i antallet af børn og unge, der lider af psykisk mistrivsel. De seneste 10 år er antallet af børn og unge i kontakt med børne- og ungdomspsykiatrien steget med 50 procent, og 15 procent af børn, får en psykiatrisk diagnose før de fylder 18 år.

Projektet møder politisk opbakning og Regionsrådsformand i Region Nordjylland Mads Duedahl (V) understreger behovet for projektet grundet stigende pres på sundhedsvæsenet. Han håber, at projektet kan skabe hurtigere udredning og bedre behandlingsmuligheder for de berørte børn og unge samt deres familier.

Bedst for Os bygger på erfaringer fra et lignende projekt i Storbritannien og har fokus på tværsektorielt samarbejde, hvor aktører som kommuner, skoler, praktiserende læger og civilsamfundet arbejder tæt sammen. Derfor har der i ansøgningsfasen været en tæt dialog med samarbejdspartnere i Storbritannien.  

Den centrale projektgruppe på besøg hos samarbejdspartnere i London.
Den centrale projektgruppe på besøg hos samarbejdspartnere i London.

Bedst for os består af syv forskellige arbejdspakker, som hver især bidrager til at opnå den samlede vision for projektet. De centrale deltagere i projektet mødtes i starten af september til fælles kick-off. Et bærende princip for Bedst for Os er samskabelse, hvilket også er gældende for samarbejdet på tværs af arbejdspakkerne. Alle er nu kommet godt i gang og ser frem til at skabe positive forandringer.  

Medlemmer af den centrale projektgruppe for Bedst for Os